X

25 LET OD PRVEGA TEKSTOVNEGA SPOROČILA

Pred 25 leti je bilo poslano prvo SMS (Short Message Service) sporočilo. 3. decembra 1992 ga je poslal britanski inženir Neil Papworth svoji kolegici Richard Jarvis. Napisal ji je "Vesel božič". Papworth ji ni poslal sporočila s telefona, temveč ga je napisal in posla prek računalnika, saj so lahko takrat telefoni le prejemali sporočila, ne ji pa tudi pošiljali.

Z vse večjo uporabo mobilnih telefonov, se je tudi uporaba tekstovnih sporočil povečevala in svoj vrhunec dosegla leta 2011. Od takrat naprej se je z vso večjo uporabo pametnih telefonov in različnih aplikacij začela zmanjševati količina klasičnih SMS sporočil, katera so začela zamenjevati sporočila poslana preko Whatsappa, Facebook Messengerja, iMesssage in drugih podobnih brezplačnih storitev. Po podatkih Whatsappa samo njihovi uporabniki pošljejo vsak dan 55 milijard sporočil.

Elizabeth Bruton iz londonskega muzeja znanosti je dejala, da je bilo ustvarjanje sporočil izjemno pomembno v zgodovini razvoja mobilnih telefonov, saj je to označila kot točko, ko so telefoni presegli zgolj zvok.

Pojavlja se pa negativni učinek velikega pošiljanja tekstovnih sporočil, saj so uporabniki v želji po čim hitrejšem pisanju sporočil pričeli krajšati besede, kar lahko resno vpliva na uporabo jezika.