X

FACEBOOK VSE BOLJ MESTO ZA IZSILJEVANJE UPORABNIKOV

Dostopnost interneta in zmogljivost različnih mobilnih naprav je privedla do vse bolj priljubljenega sextinga ki pomeni pošiljanje golih fotografij ali video posnetkov preko družabnih omrežji. Te intimne vsebine lahko postanejo predmet izsiljevanja. ki ga poznamo tudi pod izrazom sextortion in je na Facebooku precej pogost, saj morajo upravljavci priljubljenega družbenega omrežja mesečno pregledati kar 54 tisoč prijav, ki se nanašajo na izsiljevanje z intimnimi fotografijami. Samo v januarju so zaradi sextortiona onemogočili kar 14 tisoč uporabniških računov, žal je v kar 33 primerih obravnava zajemala otroke in najstnike. 

Facebook ima do izsiljevanja z intimnimi fotografijami ničelno toleranco, tako da najhujše primeri prijavijo na pristojne oblasti.

 

Spletna stran Varni na internetu vsem žrtvam izsiljevanja svetuje, da morajo nemudoma in v celoti prekiniti vso komunikacijo z izsiljevalci, ker jim ne smete dati vedeti, da ste v stiski, ker bodo to samo izkoristili v svoj prid. Denarja jim ne nakazujte in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Ravno nasprotno, od vas bodo zahtevali vedno večje zneske. V primeru, da bodo sporne vsebine javno objavili na internetu, se obrnite na SI-CERT za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin.