X

Novice


25 LET OD PRVEGA TEKSTOVNEGA SPOROČILA

Pred 25 leti je bilo poslano prvo SMS (Short Message Service) sporočilo. 3. decembra 1992 ga je poslal britanski inženir Neil Papworth svoji kolegici Richard Jarvis. Napisal ji je "Vesel božič". Papworth ji ni poslal sporočila s telefona, temveč ga je napisal in posla prek računalnika, saj so lahko takrat telefoni le prejemali sporočila, ne ji pa tudi pošiljali.


NOVI iOS 11 ŽE NA VOLJO ZA VAŠ IPHONE ALI IPAD

Apple je namreč zainteresiranim uporabnikom omogočil naložitev javne beta verzije iOS-a 11.

Gre za različico, ki še ne predstavlja končnega produkta, temveč je namenjena testiranju pri večjem številu uporabnikov z namenom odkritja različnih napak. Zato Apple zainteresiranim uporabnikom ponuja beta verzijo pred uradno predstavitvijo, ki bo jeseni.


HASHTAGANJE (OZNAČEVANJE) V OBJAVAH

Hashtag ali ključnik (po prostem slovarju žive slovenščine) zelo pogosto zasledimo na družbenih omrežjih v obliki # pred določeno besedo. Deluje tako, da ko na družbenem omrežju Twitter, Facebook, Instagram ali kakem drugem, ki podpira tovrstno označevanje, kliknemo na izbran hashtag lahko vidimo vse objave, ki so opremljene s tem hashtagom.


FACEBOOK VSE BOLJ MESTO ZA IZSILJEVANJE UPORABNIKOV

Dostopnost interneta in zmogljivost različnih mobilnih naprav je privedla do vse bolj priljubljenega sextinga ki pomeni pošiljanje golih fotografij ali video posnetkov preko družabnih omrežji. Te intimne vsebine lahko postanejo predmet izsiljevanja. ki ga poznamo tudi pod izrazom sextortion in je na Facebooku precej pogost, saj morajo upravljavci priljubljenega družbenega omrežja mesečno pregledati kar 54 tisoč prijav, ki se nanašajo na izsiljevanje z intimnimi fotografijami. Samo v januarju so zaradi sextortiona onemogočili kar 14 tisoč uporabniških računov, žal je v kar 33 primerih obravnava zajemala otroke in najstnike.